Olej ze słodkich migdałów
Migdałowiec zwyczajny (Prunus amygdalus) – należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Rośnie w Azji Środkowej i Azji Mniejszej. Surowcem są owoce i nasiona. Nasiona odmiany słodkiej są jadalne i zawierają dużo skrobi oraz tłuszczu. Olej migdałowy uzyskuje się przez tłoczenie przeważnie lub rzadziej słodkich nasion migdałowca, które zawierają 30-50% tłuszczu. Jest to jeden z najlepszych olejów kosmetycznych składających się głównie z glicerydów kwasu olejowego i linolowego. Stosowany jest głównie do skóry wrażliwej i suchej ale nadaje się do każdej cery. Dobrze się wchłania. Polecany jest do pielęgnacji skóry dzieci (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja). Pomaga w leczeniu spękanych dłoni i stóp oraz spierzchniętych warg. Natłuszcza, nawilża i bardzo dobrze chroni skórę.