Aloes
Aloes – należy do rodziny liliowatych (Liliaceae). Rośnie na Półwyspie Arabskim, w Afryce i na Madagaskarze. Z liści aloesu zwyczajnego, barbadoskiego, drzewiastego oraz kolczastego otrzymuje się zatężony lub wysuszony sok zwany aloną. Miąższ liści aloesu zawiera potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, siarkę, witaminę A, C, witaminy z grupy B i substancje wspomagające odporność organizmu. Substancjami aktywnymi aloesu są glikoproteiny z grupy lektyn, kwaśne polisacharydy tworzące śluz, antranoidy, aloenina, egzogenne aminokwasy, witaminy, mleczany magnezu i wapnia oraz sole mineralne. Aloes działa leczniczo na regenerację naskórka, przyspiesza gojenie się skaleczeń i oparzeń skóry. Stosowany w kosmetyce wzmacnia żywotność cebulek włosowych, łagodzi podrażnienia skóry oraz pomaga w leczeniu cellulitu. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową skóry, a także hamuje rozwój wielu patogennych bakterii i grzybów i wzmaga przenikanie niektórych witamin, szczególnie A, E i F. Enzymy proteolityczne zawarte w aloesie usuwają komórki naskórka z powierzchni skóry, a także przyspieszają tworzenie się fibroplastów i wytwarzanie w nich kolagenu.